16. kesäkuuta 2016

Sukupuolisanasto

Kaikki sanastosta löytyvät selitykset:
Binärismi
Bioessentialismi

Cisetuoikeus
Cismies
Cisnainen

Cisnormatiivisuus
Cisseksismi
Cisselitys (cisplaining)
Cissukupuolinen
Dyadinen
Intersukupuolinen
Juridinen sukupuoli
Kehodysforia
Mieheksi syntymässä määritetty
Miesoletettu
Naiseksi syntymässä määritetty
Naisoletettu
Oletettu sukupuoli
Sukupuolenilmaisu
Sukupuolen juridinen vahvistaminen
Sukupuolenkorjaushoidot
Sukupuoli
Sukupuolidysforia
Sukupuoliessentialismi
Sukupuoli-identiteetti
Sukupuolineutraali
Sukupuoliristiriita
Sukupuolisensitiivisyys
Sukupuolittaminen
Syntymässä määritetty sukupuoli
Transfobia
Transihminen
Transinklusiivinen
Transmies
Transmisogynia
Transnainen
Transsukupuolinen
Transvestiitti
Väärinsukupuolittaminen


Selitykset:


Binärismi:
Käsitys, että on vain kaksi toisistaan merkittävästi eroavaa ja toisilleen "vastakkaista" sukupuolta.


Bioessentialismi: Käsitys, että ihmisen luonne ja olemus on selitettävissä yksin hänen biologisilla ominaisuuksillaan, eli että se ei ole esimerkiksi olosuhteiden tai kulttuurin tulosta.

Cisetuoikeus:
Merkittävä yhteiskunnallinen etuoikeus, joka jokaisella cissukupuolisella on verrattuna transsukupuolisiin.


Cismies: Mies, joka on syntymässä määritetty mieheksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

Cisnainen: Nainen, joka on syntymässä määritetty naiseksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

Cisnormatiivisuus: Cisseksistisiin sukupuolikäsityksiin perustuvat esimerkiksi kehoa ja ääntä koskevat normit. Esim. normi, että miehellä kuuluu olla matala ääni.

Cisseksismi:
Käsitys, että ominaisuudet kuten sukuelimet, kromosomit, hormonit ja muu anatomia ovat sukupuolitettavissa ja näin ollen ainoastaan cissukupuoliset ovat syntymästään lähtien ja/tai "täysin" miehiä tai naisia.

Cisselitys (cisplaining): Cisselitykseksi kutsutaan sitä, kun cissukupuolinen määrittelee etuoikeutetusta positiostaan mikä on tai mikä ei ole transsukupuolisiin kohdistuvaa sortoa tai sanelee miten transsukupuolisen tulisi suhtautua itseensä kohdistuvaan sortoon.


Cissukupuolinen:
Ihminen, joka on samaa sukupuolta kuin mihin hänet on syntymässä määritetty. Toisin sanoen mies, joka on määritetty syntymässä mieheksi tai nainen, joka on määritetty syntymässä naiseksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]


Dyadinen: Ihminen, jonka sukuelimet vastaavat syntymässä toista kahdesta kulttuurimme tunnustamasta mallista ja joka on näin ollen kulttuurimme standardien mukaan yksiselitteisesti määritettävissä syntymässä mieheksi tai naiseksi. Toisin sanoen: ihminen, joka ei ole intersukupuolinen.

Intersukupuolinen:
Ihminen, jonka sukuelimet poikkeavat syntymässä kahdesta kulttuurimme tunnustamasta mallista. Intersukupuolisen kohdalla ei välttämättä ole heti selvää, määritetäänkö hänet syntymässä mieheksi vai naiseksi, mutta Suomessa kaikki määritetään syntymässä jommaksikummaksi, myös intersukupuoliset. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli, Juridinen sukupuoli]


Juridinen sukupuoli:
Henkilötunnukseen kytketty sukupuolitus. Juridisia sukupuolia on Suomessa vain kaksi: mies ja nainen.


Kehodysforia: Omaan kehoon tai sen yksittäisiin piirteisiin kohdistuva epämukavuuden, irrallisuuden tai vierauden tunne. Kehodysforiasta parantuminen voi edellyttää sukupuolenkorjaushoitoja.

Mieheksi syntymässä määritetty: Ihminen, joka on syntymässä määritetty mieheksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

Miesoletettu:
Ihminen, jonka joku jossain tilanteessa olettaa esimerkiksi nimen, ulkomuodon, äänen, pukeutumisen tms. perusteella olevan mies. [ks. Oletettu sukupuoli]


Naiseksi syntymässä määritetty: Ihminen, joka on syntymässä määritetty naiseksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

Naisoletettu: Ihminen, jonka joku jossain tilanteessa olettaa esimerkiksi nimen, ulkomuodon, äänen, pukeutumisen tms. perusteella olevan nainen. [ks. Oletettu sukupuoli]

Oletettu sukupuoli: Sukupuoli, jonka edustajaksi joku oletetaan. Ihmiset kohtelevat usein toisia eri tavoilla riippuen siitä, minkä sukupuolisiksi he toisensa olettavat. Oletetuista sukupuolista puhuminen on siksi tarpeellista ihmisten välisen vuorovaikutuksen tasolla esiintyvän seksismin ja cisseksismin tunnistamiseksi. Oletettu sukupuoli ei ole ihmisen ominaisuus, vaan vaatii aina tilanteen ja olettajan. Esim. naisoletettu.

Oletukseen joskus saattaa myös olennaisesti sisältyä oletus cis- tai transsukupuolisuudesta. Esim. ihmiseen, jonka oletetaan olevan transnainen, voidaan suhtautua transmisogynisesti tai ihmiselle, jonka oletetaan olevan cissukupuolinen, saatetaan puhua toiseuttavasti transsukupuolisista riippumatta siitä vastaavatko nämä oletukset todellisuutta.

Sukupuolenilmaisu: Tavat, joilla kukin ilmentää sukupuoltaan ulospäin esimerkiksi pukeutumisella tai kehollisella ja sanallisella itseilmaisulla. Sukupuolenilmaisu on aina yksilöllistä. Vaikka se on aina jonkinlaisessa suhteessa kulttuurin normeihin, sen ei tarvitse olla niiden mukaista. Sukupuolenilmaisu voi myös nimenomaan kyseenalaistaa tai haastaa kulttuurin käsityksiä sukupuolesta. Esimerkiksi hameet voivat kuulua osaksi miehen sukupuolenilmaisua.

Sukupuolen juridinen vahvistaminen: Henkilötunnuksen muuttaminen niin, että juridinen sukupuoli vaihtuu toiseksi.

Sukupuolenkorjaushoidot: Hoidot, jotka termistä huolimatta muuttavat ihmisen kehoa, eivät sukupuolta. Sukupuolenkorjaushoitoja ovat esimerkiksi hormonihoito (testosteroni ja estrogeeni) ja jotkin kirurgiset toimenpiteet. Sukupuolenkorjaushoidoilla pyritään hoitamaan kehodysforiaa.

Sukupuolen moninaisuus: Käsite, jolla tiedostetaan ja osoitetaan, että sekä sukupuolia että tapoja olla ja ilmaista niitä on monia.

Sukupuoli:
Psyykkinen ja sosiaalinen ominaisuus ja sellaisena itsemäärittelykysymys, eli asia, jonka vain ihminen itse voi omalla kohdallaan määritellä tai olla määrittelemättä. Esimerkkejä sukupuolista: muunsukupuolinen, nainen, gender queer, demipoika.


Sukupuolidysforia: Ahdistusta ja pahaa oloa liittyen omaan sukupuoleen. Sukupuolidysforiaan voi liittyä esimerkiksi: ahdistusta tai itseinhoa tavoista, joilla ei itse vastaa oman sukupuolensa edustajana kulttuurin sukupuolistandardeja tai pahaa oloa sukupuoleensa kohdistuvasta väärinkohtelusta kuten väärinsukupuolittamisesta. [ks. Väärinsukupuolittaminen]

Sukupuoliessentialismi: Käsitys, että sukupuolilla on jotkut tietyt luonnolliset eroavaisuudet esimerkiksi luonteen tai kehon saralla.

Sukupuoli-identiteetti: Sukupuolen synonyymi, joka painottaa sukupuolen olevan identiteetti-kysymys.

Joskus sanaa sukupuoli-identiteetti käytetään transsukupuolisten marginalisoimiseen puhumalla, niinkuin sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti olisivat kaksi eri asiaa. Esim. sanomalla, että cismies on mies, mutta transmies "identifioituu mieheksi". Sukupuoli on psyykkinen ja sosiaalinen ominaisuus, joten sukupuolen kohdalla kokea, määritellä, identifioitua ja olla ovat kaikki sama asia eri tavoin sanottuna ja eri asiaa painottaen.

Sukupuolineutraali: Ei sukupuolitettu eli ei sukupuolen perusteella ulossulkeva.

Sukupuoliristiriita: Ristiriita sen välillä, mitä sukupuolta on ja miten tulee kohdatuksi.

Sukupuolisensitiivisyys: Kaikkien eri sukupuolien ja yksilöllisten tapojen ilmaista niitä kunnioittaminen ja huomioiminen.

Sukupuolittaminen: Asioiden ja ihmisten käsitteellistäminen sukupuolen kautta ulkopuolelta. Esim. "miesten pyörä", "naisten vaatteet" jne.

Syntymässä määritetty sukupuoli: Lapsen syntyessä hänen sukuelintensä perusteella määritetty juridinen sukupuoli. [ks. Dyadinen, Intersukupuolinen]

Transfobia: Transihmisiin kohdistuvaa vihamielisyyttä tai inhoa. Tranfobista toimintaa on esimerkiksi transvihamielisten stereotypioiden uusintaminen, muiden ihmisten kiihottaminen transihmisiä vastaan ja kaikki suora transihmisiin ja transihmisyyteen kohdistuva vahingonteko.

Transihminen: Kattotermi transsukupuolisille ja transvestiiteille.

Transinklusiivinen: Transihmiset huomioonottava ja mukaanlukeva. (esim. yhteisö tai opetusmateriaali)

Transmies: Mies, joka on syntymässä määritetty naiseksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

Transmisogynia: Kahden eri transnaisiin kohdistuvan sorron, transfobian ja misogynian, yhteenliittymä. [ks. Transfobia]

Transnainen: Nainen, joka on syntymässä määritetty mieheksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

Transsukupuolinen: Ihminen, joka on eri sukupuolta kuin mihin hänet on syntymässä määritetty. Esim. mies, joka on määritetty syntymässä naiseksi, sukupuoleton, joka on määritetty syntymässä mieheksi tai muunsukupuolinen, joka on määritetty syntymässä naiseksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

Transvestiitti: Ihminen, joka tuntee ajoittaista samaistumista eri sukupuoleen kuin yleensä. Usein transvestiitti ilmentää sukupuoltaan merkittävän eri tavalla siitä riippuen, mikä kokemus on vallitsevalla hetkellä voimakkain. [ks. Sukupuolenilmaisu]

Väärinsukupuolittaminen: Toiseen ihmiseen tai hänen ominaisuuksiinsa viittaaminen häntä väärinsukupuolittavin sanoin tai hänen kohtelu muutoin väärinsukupuolittavilla tavoilla. Esim. laittamalla hänet eri sukupuolen ryhmään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.