16. kesäkuuta 2016

Miten reagoida callouttaukseen

  1. Kuuntele. Callouttaus on aina tilaisuus oppia ja tulla paremmaksi tunnistamaan muihin kohdistuvaa sortoa sekä omassa että muiden toiminnassa.
  2. Pyydä anteeksi. Ota ja kanna vastuu tekemästäsi vahingosta.
  3. Opi ja opettele. Työskentele aktiivisesti sen eteen ettet jatkossa toimisi sortavasti.

Kun sinua calloutataan ÄLÄ
  1. Tonepolisoi. Ei ole sun paikkasi määritellä, miten jonkun toisen tulisi reagoida häneen kohdistuvaan sortoon.
  2. Vaadi tarkempaa selitystä. Tietoa löytyy muualta. Jos et täysin ymmärrä mitä teit väärin tai miksi, yritä ottaa selvää tai jää seuraamaan keskustelua sivusta, josko asia alkaisi hahmottua keskustelun myötä sinullekin. Älä vastuuta muita (varsinkaan sorrettuja) sinun valistamisestasi - se on täysin omalla vastuullasi.
  3. Uhriudu. Callouttauksessa ei ole kyse sinusta ihmisenä, vaan jostakin mitä olet tehnyt tai sanonut. Callouttaukseen vastaaminen väittämällä sitä johonkin ominaisuuteesi tai ominaisuuksiisi kohdistuvaksi hyökkäykseksi ja/tai puolustelemalla itseäsi ihmisenä on derailausta eli keskustelun johtamista harhaan.
  4. Esitä non-pologya. "Anteeksi jos loukkaannuit" ei ole anteeksipyyntö, eikä osoitus siitä että ymmärrät toimineesi väärin ja otat siitä täyden vastuun. Pyydä anteeksi nimenomaan ja vain sitä mitä teit.

Pidä mielessäsi, että
  1. Intentiollasi ei ole merkitystä sen kannalta, toimitko sortavasti vai et. Mahdollisesti hyvä tarkoituksesi ei tee sortavasta toiminnasta ei-sortavaa, eikä callouttaajan tarvitse eikä kuulu suhtautua tekemääsi sortoon lempeämmin koska et tarkoittanut mitään pahaa.
  2. On kaksi eri asiaa olla sortava ja olla loukkaava. Vahinko, jota teet olemalla sortava, on vain osanen suuremmasta, sortavasta järjestelmästä. Tottakai sorto on myös loukkaavaa, mutta on todella vähättelevää puhua niinkuin sortava käyttäytyminen olisi väärin vain kun ja koska se loukkaa jotakuta.
  3. Callouttaaminen on raskasta. Kaikki mieluummin eläisivät ilman, että koskaan tarvitsee calloutata ketään. Usein toisen callouttaaminen vaatii henkistä valmistautumista ja itsensä rohkaisua, varsinkin kun vähättely ja kyseenalaistaminen ovat hyvin tyypillisiä reaktioita siihen. Callouttaamalla sinua toinen asettaa itsensä haavoittuvaan asemaan.
  4.