16. kesäkuuta 2016

Miten reagoida callouttaukseen

  1. Kuuntele. Callouttaus on aina tilaisuus oppia ja tulla paremmaksi tunnistamaan muihin kohdistuvaa sortoa sekä omassa että muiden toiminnassa.
  2. Pyydä anteeksi. Ota ja kanna vastuu tekemästäsi vahingosta.
  3. Opi ja opettele. Työskentele aktiivisesti sen eteen ettet jatkossa toimisi sortavasti.

Kun sinua calloutataan ÄLÄ
  1. Tonepolisoi. Ei ole sun paikkasi määritellä, miten jonkun toisen tulisi reagoida häneen kohdistuvaan sortoon.
  2. Vaadi tarkempaa selitystä. Tietoa löytyy muualta. Jos et täysin ymmärrä mitä teit väärin tai miksi, yritä ottaa selvää tai jää seuraamaan keskustelua sivusta, josko asia alkaisi hahmottua keskustelun myötä sinullekin. Älä vastuuta muita (varsinkaan sorrettuja) sinun valistamisestasi - se on täysin omalla vastuullasi.
  3. Uhriudu. Callouttauksessa ei ole kyse sinusta ihmisenä, vaan jostakin mitä olet tehnyt tai sanonut. Callouttaukseen vastaaminen väittämällä sitä johonkin ominaisuuteesi tai ominaisuuksiisi kohdistuvaksi hyökkäykseksi ja/tai puolustelemalla itseäsi ihmisenä on derailausta eli keskustelun johtamista harhaan.
  4. Esitä non-pologya. "Anteeksi jos loukkaannuit" ei ole anteeksipyyntö, eikä osoitus siitä että ymmärrät toimineesi väärin ja otat siitä täyden vastuun. Pyydä anteeksi nimenomaan ja vain sitä mitä teit.

Pidä mielessäsi, että
  1. Intentiollasi ei ole merkitystä sen kannalta, toimitko sortavasti vai et. Mahdollisesti hyvä tarkoituksesi ei tee sortavasta toiminnasta ei-sortavaa, eikä callouttaajan tarvitse eikä kuulu suhtautua tekemääsi sortoon lempeämmin koska et tarkoittanut mitään pahaa.
  2. On kaksi eri asiaa olla sortava ja olla loukkaava. Vahinko, jota teet olemalla sortava, on vain osanen suuremmasta, sortavasta järjestelmästä. Tottakai sorto on myös loukkaavaa, mutta on todella vähättelevää puhua niinkuin sortava käyttäytyminen olisi väärin vain kun ja koska se loukkaa jotakuta.
  3. Callouttaaminen on raskasta. Kaikki mieluummin eläisivät ilman, että koskaan tarvitsee calloutata ketään. Usein toisen callouttaaminen vaatii henkistä valmistautumista ja itsensä rohkaisua, varsinkin kun vähättely ja kyseenalaistaminen ovat hyvin tyypillisiä reaktioita siihen. Callouttaamalla sinua toinen asettaa itsensä haavoittuvaan asemaan.
  4.  
     

10. Syytä miksi käsitys kahdesta kehoon ja syntymähetkeen sidotusta “biologisesta sukupuolesta” on roskaa

  1. Kaikilla ei ole kromosomeja xx tai xy. Joskus ihmisellä on esimerkiksi kromosomit xxy tai xxxy.
     
  2. Tietyt kromosomit eivät automaattisesti johda tiettyjen sukuelinten kehittymiseen. Y-kromosomin tietty sry-geeni yleensä ohjaa peniksen ja kivesten kehittymistä ja tavallisesti sen puuttuessa sikiöstä kehittyy anatomisesti ns. naistyypillinen, mutta tässä on montakin muttaa. Joskus y-kromosomi on viallinen, joskus peniksen ja kivesten kehittymistä ohjaava sry-geeni ei aktivoidu tai se puuttuu, joskus vauvalla on xx-kromosomit, joista toinen sisältää kyseisen sry-geenin ja sikiöstä kehittyy anatomisesti ns. miestyypillinen. (de la Chapelle syndrome) Joskus sukuelimet kehittyvät odottamattomalla tavalla hormonaalisista syistä. Joskus vauva syntyy ulkoiselta anatomialtaan naistyypillisenä, mutta hänelle kehittyvät kivekset ja penis vasta puberteetin myötä. (Guevedoce)
     
  3. Ihmisissä ei esiinny vain kahden eri tyypin sukuelimiä. Ihmisiä syntyy myös lisääntymisanatomialtaan epätyypillisinä. Esimerkiksi sikiölle voi kehittyä ulkoisesti naistyypilliset sukuelimet, mutta sisäisinä sukueliminä ei olekaan kohtua tai munasarjoja vaan kivekset. Ihmisistä, joiden sukuelimet eivät ole yksiselitteisesti mies- tai naistyypilliset, käytetään kattotermiä intersukupuolinen, mutta intersukupuolisuutta on lukemattoman montaa eri tyyppiä.
     
  4. Kaikki ihmiset eivät tuota syntyessään joko munasoluja tai siittiöitä. Jotkut vetoavat siihen, että ihmiset pitäisi sukupuolittaa tuottamiensa sukusolujen perusteella miehiksi tai naisiksi, niinkuin muiden lajien edustajat määritetään naaraiksi tai uroksiksi. Jotkut ihmiset kuitenkin tuottavat syntyessään molempia sukusoluja tai eivät kumpaakaan. (vastaavaa variaatiota esiintyy myös muiden lajien keskuudessa)
     
  5. Tietyt sukuelimet eivät automaattisesti johda tiettyyn keholliseen muutokseen puberteetin myötä. Ihminen voi esimerkiksi syntyä miestyypillisin sukuelimin, mutta kehittyä silti muutoin anatomisesti naistyypilliseksi käsitetyllä tavalla (kyseessä androgen insensitivity syndrome eli lyhyesti AIS) tai naistyypilliset sukuelimet omaava henkilö voi kokea miestyypillisiksi käsitettyjä muutoksia kuten karvoituksen merkittävää lisääntymistä mukaanlukien parran kasvua ja äänenmurroksen johtuen esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä. (PCOS) Ja nämä ovat vain muutama esimerkki kaikesta ihmisten keskuudessa esiintyvästä variaatiosta.
     
  6. Myös syntymässä saman sukupuolisiksi määritettyjen ihmisten keskuudessa on siis valtavaa kromosomaalista, hormonaalista ja anatomista variaatiota. Silloin kun syntynyt lapsi on intersukupuolinen, hänen kromosomeistaan saatetaan tehdä selvitys, mutta yleensä juridinen sukupuoli määritetään syntymässä puhtaasti sukuelinten anatomian perusteella, eikä esimerkiksi ihmisen sukupuolikromosomeja yleensä selvitetä lainkaan tämän koko elämän aikana. Joskus ihmisen intersukupuolisuus käy ilmi vasta myöhemmin elämässä.
     
  7. Ei ole mitään loogista perustetta sille, miksi juuri syntymähetki määrittäisi ihmisen “todellisen” “biologisen” sukupuolen. Sikiön sukuelimet ovat aina kromosomeista riippumatta samanlaiset noin kahdenteentoista viikkoon asti, minkä jälkeen ne alkavat kehittyä kohti lopullista olomuotoaan. Ja ihmisen elämän aikana sukuelinten olomuoto voi muuttua monista eri syistä. Sille, miksi juuri syntymähetki olisi ihmisen olemusta olennaisesti määrittävä ei ole mitään loogista perustetta, aivan yhtä hyvin määrittävänä hetkenä voitaisiin pitää mitä tahansa muuta hetkeä, mukaan lukien hetkiä ennen syntymää. Syntymähetken määrittävyys on kulttuurinen konstruktio.
     
  8. Sukupuoli psyykkisenä, kokemuksellisena ja sosiaalisena ominaisuutena ei ole “synteettinen”. Biologia on elollista luontoa ja sen ilmiöitä tutkiva tiede ja biologinen määritellään yleensä biologiaan liittyvänä tai kuuluvana ja joissain konteksteissa sillä tarkoitetaan esimerkiksi geneettistä kytköstä. (esim. kun puhutaan biologisista vanhemmista) Ihminen on elollinen olento, eli kaikki ei-synteettinen meissä on biologista. Siksi ei voi väittää, etteikö esimerkiksi transsukupuolinen nainen olisi myös biologisesti nainen. Kuten on kohdassa 2. osoitettu, sukuelimet eivät ole suoraa seurausta tietyistä kromosomeista, ja sukupuoli yleensä määritetään syntymässä vain sukuelinten perusteella, joten syntymässä määritetyn sukupuolen ei voida väittää olevan “biologinen” myöskään siinä merkityksessä, että se olisi geneettinen.
     
  9. Ihmisen psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet eivät riipu kromosomeista, hormoneista tai anatomiasta. Bioessentialismi ei ole realistinen tulokulma tällaisiin kysymyksiin. Rakenteellisesti ainoa ihmisen henkisten ja sosiaalisten ominaisuuksien kannalta relevantti osa ovat aivot, jotka yksin käsittelevät kaiken ihmisen vastaanottaman aisti-informaation ja joissa asuu ihmisen tietoisuus ja hänen tietoiset ja tiedostamattomat ajatuksensa. Kuitenkin ihmisen psyykkisten ja sosiaalisten ominaisuuksien selittäminen yksin aivojen fyysisillä ja toiminnallisilla ominaisuuksilla olisi sekin todellisuuden räikeää yksinkertaistamista, sillä kaikki ihmisen kokemukset ja ajatukset aivoissa syntyvät hänen ja ympäröivän maailman ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.
     
  10. Mainituista syistä sukupuolten kahtiajako on kulttuurinen konstruktio, ei biologinen, anatominen tai psykologinen tosiasia. Aivot ovat ainoa ja erityisesti ihmistä psyykkisesti ja sosiaalisesti määrittelevä fyysinen ja rakenteellinen osa ja ne ovat hyvin yksilölliset. Niitä ei ole mahdollista jakaa kahteen sukupuolitettuun lokeroon. Ja vaikka voisikin, niillä ei voida täysin selittää ihmisen psyykkisiä ja sosiaalisia ominaisuuksia, kuten sukupuolta. Sukupuoli, kuten muutkin ihmisen psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet, syntyy ihmisen sisäisen maailman ja ympäröivän kulttuurin välisestä vuoropuhelusta. Sukupuoli on tapa käsitteellistää joitain psyykkisiä ja sosiaalisia eroavaisuuksia eri ihmisten välillä ja se, miten niitä käytännössä käsitteellistetään, vaihtelee eri kulttuurien, eri maiden ja eri aikakausien välillä. Riippumatta siitä, miten sukupuolta kulttuureissa käsitteellistetään, ihmisten kokemusmaailmatkaan eivät ole jaettavissa kahteen lokeroon. Sukupuolia on yhtä paljon kuin on erilaisia tapoja ihmisille kokea ja käsitteellistää itsensä ja oma sukupuolensa - ja niitä on enemmän kuin kaksi.


Kirjoittanut Juudas Kannisto

    Sukupuolisanasto

    Kaikki sanastosta löytyvät selitykset:
    Binärismi
    Bioessentialismi

    Cisetuoikeus
    Cismies
    Cisnainen

    Cisnormatiivisuus
    Cisseksismi
    Cisselitys (cisplaining)
    Cissukupuolinen
    Dyadinen
    Intersukupuolinen
    Juridinen sukupuoli
    Kehodysforia
    Mieheksi syntymässä määritetty
    Miesoletettu
    Naiseksi syntymässä määritetty
    Naisoletettu
    Oletettu sukupuoli
    Sukupuolenilmaisu
    Sukupuolen juridinen vahvistaminen
    Sukupuolenkorjaushoidot
    Sukupuoli
    Sukupuolidysforia
    Sukupuoliessentialismi
    Sukupuoli-identiteetti
    Sukupuolineutraali
    Sukupuoliristiriita
    Sukupuolisensitiivisyys
    Sukupuolittaminen
    Syntymässä määritetty sukupuoli
    Transfobia
    Transihminen
    Transinklusiivinen
    Transmies
    Transmisogynia
    Transnainen
    Transsukupuolinen
    Transvestiitti
    Väärinsukupuolittaminen


    Selitykset:


    Binärismi:
    Käsitys, että on vain kaksi toisistaan merkittävästi eroavaa ja toisilleen "vastakkaista" sukupuolta.


    Bioessentialismi: Käsitys, että ihmisen luonne ja olemus on selitettävissä yksin hänen biologisilla ominaisuuksillaan, eli että se ei ole esimerkiksi olosuhteiden tai kulttuurin tulosta.

    Cisetuoikeus:
    Merkittävä yhteiskunnallinen etuoikeus, joka jokaisella cissukupuolisella on verrattuna transsukupuolisiin.


    Cismies: Mies, joka on syntymässä määritetty mieheksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

    Cisnainen: Nainen, joka on syntymässä määritetty naiseksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

    Cisnormatiivisuus: Cisseksistisiin sukupuolikäsityksiin perustuvat esimerkiksi kehoa ja ääntä koskevat normit. Esim. normi, että miehellä kuuluu olla matala ääni.

    Cisseksismi:
    Käsitys, että ominaisuudet kuten sukuelimet, kromosomit, hormonit ja muu anatomia ovat sukupuolitettavissa ja näin ollen ainoastaan cissukupuoliset ovat syntymästään lähtien ja/tai "täysin" miehiä tai naisia.

    Cisselitys (cisplaining): Cisselitykseksi kutsutaan sitä, kun cissukupuolinen määrittelee etuoikeutetusta positiostaan mikä on tai mikä ei ole transsukupuolisiin kohdistuvaa sortoa tai sanelee miten transsukupuolisen tulisi suhtautua itseensä kohdistuvaan sortoon.


    Cissukupuolinen:
    Ihminen, joka on samaa sukupuolta kuin mihin hänet on syntymässä määritetty. Toisin sanoen mies, joka on määritetty syntymässä mieheksi tai nainen, joka on määritetty syntymässä naiseksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]


    Dyadinen: Ihminen, jonka sukuelimet vastaavat syntymässä toista kahdesta kulttuurimme tunnustamasta mallista ja joka on näin ollen kulttuurimme standardien mukaan yksiselitteisesti määritettävissä syntymässä mieheksi tai naiseksi. Toisin sanoen: ihminen, joka ei ole intersukupuolinen.

    Intersukupuolinen:
    Ihminen, jonka sukuelimet poikkeavat syntymässä kahdesta kulttuurimme tunnustamasta mallista. Intersukupuolisen kohdalla ei välttämättä ole heti selvää, määritetäänkö hänet syntymässä mieheksi vai naiseksi, mutta Suomessa kaikki määritetään syntymässä jommaksikummaksi, myös intersukupuoliset. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli, Juridinen sukupuoli]


    Juridinen sukupuoli:
    Henkilötunnukseen kytketty sukupuolitus. Juridisia sukupuolia on Suomessa vain kaksi: mies ja nainen.


    Kehodysforia: Omaan kehoon tai sen yksittäisiin piirteisiin kohdistuva epämukavuuden, irrallisuuden tai vierauden tunne. Kehodysforiasta parantuminen voi edellyttää sukupuolenkorjaushoitoja.

    Mieheksi syntymässä määritetty: Ihminen, joka on syntymässä määritetty mieheksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

    Miesoletettu:
    Ihminen, jonka joku jossain tilanteessa olettaa esimerkiksi nimen, ulkomuodon, äänen, pukeutumisen tms. perusteella olevan mies. [ks. Oletettu sukupuoli]


    Naiseksi syntymässä määritetty: Ihminen, joka on syntymässä määritetty naiseksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

    Naisoletettu: Ihminen, jonka joku jossain tilanteessa olettaa esimerkiksi nimen, ulkomuodon, äänen, pukeutumisen tms. perusteella olevan nainen. [ks. Oletettu sukupuoli]

    Oletettu sukupuoli: Sukupuoli, jonka edustajaksi joku oletetaan. Ihmiset kohtelevat usein toisia eri tavoilla riippuen siitä, minkä sukupuolisiksi he toisensa olettavat. Oletetuista sukupuolista puhuminen on siksi tarpeellista ihmisten välisen vuorovaikutuksen tasolla esiintyvän seksismin ja cisseksismin tunnistamiseksi. Oletettu sukupuoli ei ole ihmisen ominaisuus, vaan vaatii aina tilanteen ja olettajan. Esim. naisoletettu.

    Oletukseen joskus saattaa myös olennaisesti sisältyä oletus cis- tai transsukupuolisuudesta. Esim. ihmiseen, jonka oletetaan olevan transnainen, voidaan suhtautua transmisogynisesti tai ihmiselle, jonka oletetaan olevan cissukupuolinen, saatetaan puhua toiseuttavasti transsukupuolisista riippumatta siitä vastaavatko nämä oletukset todellisuutta.

    Sukupuolenilmaisu: Tavat, joilla kukin ilmentää sukupuoltaan ulospäin esimerkiksi pukeutumisella tai kehollisella ja sanallisella itseilmaisulla. Sukupuolenilmaisu on aina yksilöllistä. Vaikka se on aina jonkinlaisessa suhteessa kulttuurin normeihin, sen ei tarvitse olla niiden mukaista. Sukupuolenilmaisu voi myös nimenomaan kyseenalaistaa tai haastaa kulttuurin käsityksiä sukupuolesta. Esimerkiksi hameet voivat kuulua osaksi miehen sukupuolenilmaisua.

    Sukupuolen juridinen vahvistaminen: Henkilötunnuksen muuttaminen niin, että juridinen sukupuoli vaihtuu toiseksi.

    Sukupuolenkorjaushoidot: Hoidot, jotka termistä huolimatta muuttavat ihmisen kehoa, eivät sukupuolta. Sukupuolenkorjaushoitoja ovat esimerkiksi hormonihoito (testosteroni ja estrogeeni) ja jotkin kirurgiset toimenpiteet. Sukupuolenkorjaushoidoilla pyritään hoitamaan kehodysforiaa.

    Sukupuolen moninaisuus: Käsite, jolla tiedostetaan ja osoitetaan, että sekä sukupuolia että tapoja olla ja ilmaista niitä on monia.

    Sukupuoli:
    Psyykkinen ja sosiaalinen ominaisuus ja sellaisena itsemäärittelykysymys, eli asia, jonka vain ihminen itse voi omalla kohdallaan määritellä tai olla määrittelemättä. Esimerkkejä sukupuolista: muunsukupuolinen, nainen, gender queer, demipoika.


    Sukupuolidysforia: Ahdistusta ja pahaa oloa liittyen omaan sukupuoleen. Sukupuolidysforiaan voi liittyä esimerkiksi: ahdistusta tai itseinhoa tavoista, joilla ei itse vastaa oman sukupuolensa edustajana kulttuurin sukupuolistandardeja tai pahaa oloa sukupuoleensa kohdistuvasta väärinkohtelusta kuten väärinsukupuolittamisesta. [ks. Väärinsukupuolittaminen]

    Sukupuoliessentialismi: Käsitys, että sukupuolilla on jotkut tietyt luonnolliset eroavaisuudet esimerkiksi luonteen tai kehon saralla.

    Sukupuoli-identiteetti: Sukupuolen synonyymi, joka painottaa sukupuolen olevan identiteetti-kysymys.

    Joskus sanaa sukupuoli-identiteetti käytetään transsukupuolisten marginalisoimiseen puhumalla, niinkuin sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti olisivat kaksi eri asiaa. Esim. sanomalla, että cismies on mies, mutta transmies "identifioituu mieheksi". Sukupuoli on psyykkinen ja sosiaalinen ominaisuus, joten sukupuolen kohdalla kokea, määritellä, identifioitua ja olla ovat kaikki sama asia eri tavoin sanottuna ja eri asiaa painottaen.

    Sukupuolineutraali: Ei sukupuolitettu eli ei sukupuolen perusteella ulossulkeva.

    Sukupuoliristiriita: Ristiriita sen välillä, mitä sukupuolta on ja miten tulee kohdatuksi.

    Sukupuolisensitiivisyys: Kaikkien eri sukupuolien ja yksilöllisten tapojen ilmaista niitä kunnioittaminen ja huomioiminen.

    Sukupuolittaminen: Asioiden ja ihmisten käsitteellistäminen sukupuolen kautta ulkopuolelta. Esim. "miesten pyörä", "naisten vaatteet" jne.

    Syntymässä määritetty sukupuoli: Lapsen syntyessä hänen sukuelintensä perusteella määritetty juridinen sukupuoli. [ks. Dyadinen, Intersukupuolinen]

    Transfobia: Transihmisiin kohdistuvaa vihamielisyyttä tai inhoa. Tranfobista toimintaa on esimerkiksi transvihamielisten stereotypioiden uusintaminen, muiden ihmisten kiihottaminen transihmisiä vastaan ja kaikki suora transihmisiin ja transihmisyyteen kohdistuva vahingonteko.

    Transihminen: Kattotermi transsukupuolisille ja transvestiiteille.

    Transinklusiivinen: Transihmiset huomioonottava ja mukaanlukeva. (esim. yhteisö tai opetusmateriaali)

    Transmies: Mies, joka on syntymässä määritetty naiseksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

    Transmisogynia: Kahden eri transnaisiin kohdistuvan sorron, transfobian ja misogynian, yhteenliittymä. [ks. Transfobia]

    Transnainen: Nainen, joka on syntymässä määritetty mieheksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

    Transsukupuolinen: Ihminen, joka on eri sukupuolta kuin mihin hänet on syntymässä määritetty. Esim. mies, joka on määritetty syntymässä naiseksi, sukupuoleton, joka on määritetty syntymässä mieheksi tai muunsukupuolinen, joka on määritetty syntymässä naiseksi. [ks. Syntymässä määritetty sukupuoli]

    Transvestiitti: Ihminen, joka tuntee ajoittaista samaistumista eri sukupuoleen kuin yleensä. Usein transvestiitti ilmentää sukupuoltaan merkittävän eri tavalla siitä riippuen, mikä kokemus on vallitsevalla hetkellä voimakkain. [ks. Sukupuolenilmaisu]

    Väärinsukupuolittaminen: Toiseen ihmiseen tai hänen ominaisuuksiinsa viittaaminen häntä väärinsukupuolittavin sanoin tai hänen kohtelu muutoin väärinsukupuolittavilla tavoilla. Esim. laittamalla hänet eri sukupuolen ryhmään.

    Feministiseen keskusteluun liittyvää sanastoa

    Monille näistä ilmauksista ja termeistä ei ole vielä suomenkielisiä vastineita, joten niistä sen sijaan käytetään Suomessa anglismeja, eli lainauksia englanninkielestä. Englanninkieliset termit on merkattu sanastoon sulkeisiin merkillä ENG ja ne lausutaan samoin kuin englanniksi. Anglismeissa on selitykset siihen, miten niitä taivutetaan ja miten ne lausutaan, jos niitä ei lausuta niinkuin ensilukemalta voisi luulla.

    Kaikki sanastosta löytyvät selitykset:
    Apologia tai apologismi
    Call out

    Content warning 
    Derailaus
    Intentio
    Microaggressio
    Non-pology
    Olkiukko
    Selitys

    Sisältövaroitus
    Sortoapologia

    Spleinaus
    Sävyargumentti

    Sävypolisointi
    Tilanvienti
    Tone policing
    Tonepolisointi

    Triggeri
    Trigger warning
    Väistäminen

    Selitykset:

    Apologia tai apologismi:
    Feministisen keskustelun kontekstissa apologismilla tai apologialla tarkoitetaan sorron puolustelua tai selittelyä pois.

    Call out: (ENG) Kun jollekin huomautetaan sorrosta, kyseessä on call out. Koska sille ei ole vielä muodostunut käännöstä, myös suomeksi feministit puhuvat usein englanninkielen termiä lainaten.
    Lausuminen: callout [kool-aut], callouttaaminen [kool-auttaaminen] jne.

    Content warning: (ENG) Sisältövaroitus. Yleensä sisältövaroitus kirjoitetaan lyhennettynä muotoon CW, jonka jälkeen luetellaan lyhyesti aiheet, joita esimerkiksi teksti tai video, jonka oheen sisältövaroitus on liitetty, käsittelee. Esim. CW: seksismi, heteroseksismi, homofobia.

    Derailaus: Keskustelun johtaminen harhaan. Tulee englanninkielen sanasta derailing. On monia eri derailaus-taktiikoita, mutta niitä kaikkia yhdistää pyrkimys johdattaa keskustelu harhaan.
    Lausuminen: Derailaus [direilaus], derailata [direilata] jne. 

    Intentio: Tietoinen tarkoitus tai pyrkimys. Kun toiminnan takana on tietoinen päämäärä, sitä voidaan kutsua intentionaaliseksi.

    Microaggressio: Microaggressioilla tarkoitetaan tapoja, joilla ihmiset (etenkin etuoikeutetut) voivat olla esimerkiksi alentuvia, loukkaavia tai esineellistäviä sorrettuja kohtaan ilman tietoista pyrkimystä satuttaa. Useimmat microaggressiot ovat sellaisia, joita sorretut kohtaavat jatkuvasti ja paljon omassa arjessaan.

    Non-pology: (ENG) Väärä anteeksipyyntö. Non-pologyssa henkilö pahoittelee, muttei sitä mitä hän teki, eikä näin ollen ota vastuuta tekemästään. Tyypillistä on esimerkiksi pahoitella "jos muut loukkaantuivat", eikä omaa toimintaansa.

    Olkiukko:
    Virheargumentti, jossa toisen esittämästä argumentista tehdään heikompi, vääristelty versio. Olkiukko-virheargumentin käyttämistä voidaan kutsua olkiukkoiluksi.

    Selitys:
    Joskus käytetty suomennos termille spleinaus. Selityksestä kuitenkaan harvoin puhutaan yksinään, vaan sen sijaan sitä saatetaan käyttää kytkettynä etuoikeutta kuvaavaan etuliitteeseen. Eli saatetaan puhua esim. miesselittämisestä, cisselittämisestä tms. [Ks. Spleinaus] 

    Sisältövaroitus: [Ks. Content warning]  

    Sortoapologia: [Ks. Apologia tai apologismi]

    Spleinaus:
    Spleinauksella tarkoitetaan sitä, kun joku etuoikeutetusta positiosta selittää sorretuille tai sorrettujen puolesta, mikä on tai ei ole heihin kohdistuvaa sortoa tai miten siihen tulisi reagoida, niinkuin hän tietäisi paremmin kuin ihmiset, joihin kys. sorto kohdistuu. Riippuen siitä, mistä ja kuka spleinaa, voidaan käyttää relevantin etuoikeuden mukaista etuliitettä. Esim. kun cissukupuolinen spleinaa transsukupuolisiin kohdistuvasta sorrosta, siitä voidaan käyttää termiä cisspleinaus.
     
    Sävyargumentti: Virheargumentti, jossa toisen esittämä argumentti kyseenalaistetaan sillä perusteella, millaiseen sävyyn se on esitetty.

    Sävypolisointi: Suomennos termille tone policing. [Ks. Tone Policing]

    Tilanvienti: Tilanviemiseksi kutsutaan sitä, kun joku vie tilaa keskusteltaessa sorrosta, mikä ei koske häntä itseään, ilman että hänellä on keskustelulle muuta annettavaa kuin oma etuoikeutettu läsnäolonsa ja osallisuutensa.

    Tone policing:
    (ENG) Siihen puuttuminen, minkälaiseen sävyyn sorretut puhuvat itseensä kohdistuvasta sorrosta ja/tai millaisella tunteella he reagoivat siihen. Tyypillistä tone policingia on vaatia sorretuilta rauhallisuutta ja asiallisuutta silloinkin, kun heihin kohdistuu sortoa.

    Tonepolisointi:
    Anglismi termistä tone policing. [Ks. Tone policing]
    Lausuminen: Tonepolisointi [tounpolisointi], tonepolisoida [tounpolisoida] jne.
     

    Triggeri: Triggerillä tarkoitetaan jotain aihetta tai asiaa, mikä laukaisee ihmisessä vahvan ja vahingoittavan emotionaalisen reaktion. Triggerit ovat henkilökohtaisia. Aiheita, jotka aiheuttavat kuvatun reaktion voidaan kutsua kys. ihmiselle triggeröiviksi ja niiden aiheuttaman reaktion syntymistä voidaan kutsua triggeröitymiseksi.

    Trigger warning: Varoitus, jolla varoitetaan aiheista ja asioista, jotka voivat aiheuttaa vahvan ja vahingoittavan emotionaalisen reaktion. Trigger warning yleensä kirjoitetaan lyhennettyyn muotoon TW ja se on käyttötarkoitukseltaan periaatteessa sama asia kuin sisältövaroitus. [Ks. Content warning]

    Väistäminen: Väistämisellä tarkoitetaan tilanviemisen vastakohtaa, eli sitä, että ihminen tunnistaa olevansa etuoikeutetussa positiossa ja tekee tilaa niille, joita keskustelu koskee.